Egy éve már, hogy a világjárvány egy pillanat alatt a feje tetejére állította az életünket. A munkavállalók ugyanúgy megszenvedik a helyzetet, mint a diákok, vagy a vállalkozók. Komplett szektorok kerültek parkolópályára, teljes egzisztenciák borultak fel, mégpedig úgy, hogy még most sem tudunk egy napnál előbbre tervezni. Hogyan lehet ezt a bizonytalanságot vállalkozóként átvészelni? Hogyan maradhat fenn a vállalkozás?

Ha valaki vállalkozásba kezd, annál szinte alapvető követelmény, hogy bírja a változó szabályokat, feltételeket, a váratlan helyzeteket, és képes legyen időről időre újratervezni. Az egy éve tartó járványhelyzet azonban a legrugalmasabb vállalkozókat is újra és újra próbára teszi. Óriási terhelést jelent ugyanis, hogy egy éve nem tudunk pár napnál előbbre tervezni: kérdés, hogy el tudunk-e menni külföldre áruért, eladhatjuk-e, amit megrendeltünk, kinyithatunk-e egyáltalán, és a globális válsághelyzetben lesz-e kereslet arra, amit a vevőinknek, ügyfeleinknek nyújtunk. Fennmarad a vállalkozás, vagy le kell húzni a rolót?

A vállalkozó nőkre, anyákra különösen nagy teher nehezedik. A nők egy része már eleve azért kerül a vállalkozás világába, mert a gyerekei születése után kötetlenebb, több rugalmasságot nyújtó munkára van szüksége, mint amit egy klasszikus munkahely kínálni tud. De rugalmasság ide vagy oda, nehéz lavírozni az otthoni oktatás, a család ellátása és a vállalkozás fenntartása között.

Nyertes vagy vesztes lesz a vállalkozás ebben a helyzetben?

Úgy gondolom, a helyzetnek egyszerre lehetünk nyertesei és vesztesei. A kimaradt élmények, ölelések, találkozások nem hozhatók vissza, vállalkozóként pedig sokan nagyon is konkrét pénzügyi veszteségekkel néznek szembe. Egész szektorok, például a turizmus vagy a vendéglátás kerültek hosszasan parkolópályára, de az üzletek, szolgáltatók feje felett is ott lebeg, hogy vajon kinyithatnak-e egyáltalán, és lesz-e, aki meg tudja fizetni, amit kínálnak.

Ennek ellenére azt vallom, hogy ez a nehéz időszak is lehet a fejlődés ideje a vállalkozás és a vállalkozó életében. Akinek jó a helyzetfelismerő, a problémamegoldó készsége, és hajlandó kreatívan állni a helyzethez, az képes lehet időben és jól váltani – erre több kliensem is jó példa lehet. Most kerül igazán előtérbe a több lábon állás képessége: ha az egyik üzletág nem megy, de tudunk olyat találni, amiből az átmeneti időszakban is megélünk, jól kerülhetünk ki a helyzetből. Ahogy akkor is, ha az eddigi szolgáltatásunkat tudjuk úgy kínálni, hogy az Covid-biztos legyen. Sok edző online tartja az edzéseket, de a nyelvórák, a coaching-ülések is átkerültek az online térbe. Bármilyen hihetetlennek is tűnik elsőre, de nagyon jó, stabil üzletágakat lehet most felhúzni.

Hogyan segíthet a pszichológus a vállalkozás fennmaradásában?

Ahhoz, hogy gyorsan és kreatívan reagáljunk a helyzetre, szükségünk van egyrészt arra, hogy racionálisan átlássuk a helyzetet. Ehhez jól jön egy külső szemlélő. De mindez nehezen megy akkor, ha a hozott mintáink, a hitrendszerünk gátakat állít elénk, amelyeket önállóan nem tudunk áttörni. Meg kell tanulnunk, mi a jó nekünk, és azt is, hogy ezért képesek legyünk fellépni. Ebben segíthet az egyéni terápia, a családunkból hozott, akár több generációra is visszavezethető mintákkal való munka.

Kategória: vállalkozás