Hogy érzed magad? Ilyen nőnek lenni a járvány idején

Több felmérés is megerősítette: amióta kitört a világjárvány, a nőkre különösen sok többletteher hárul. Vajon milyen most, a járvány és a válság idején nőnek lenni? Te hogyan éled meg ezt a pillanatonként változó helyzetet?

Felmérések igazolják, hogy a járványhelyzet hozta változások jó része a nők vállára nehezedik. Aki eddig a munkahelyén, irodában dolgozott, annak szembesülnie kellett a home office, vagyis az otthoni munkavégzés világával, amely az eddigiektől teljesen eltérő szemléletet, módszereket igényel. Ha a gyerekek otthon tanulnak az ő korrepetálásuk is gyakran az anya feladata lesz. Ha viszont iskolába járnak, a logisztika viszi el az időt, no és persze az aggódás, hogy vajon elkezd-e terjedni a vírus a közösségben, karanténba kerül-e a család akár már holnaptól. Emellé jön a több házimunka, a takarítás, főzés – nem csoda, hogy az egy éve tartó bizonytalanságban sok nő a kiégés szélére került.

Elvárások hálójában

Ráadásul az összeadódó régi és új elvárások is a nőkön csattannak. Hiszen a rendkívüli helyzetben is ugyanúgy elvárjuk magunktól, hogy csinosak legyünk, de azt is, hogy minden napra új ínyencfogásokat főzzünk a családnak. Elvárjuk magunktól – és a főnökünk is elvárja -, hogy hozzuk a megszokott színvonalat a munkánkban, de a gyerekkel is tanulni kell, és a lakás is szalad, hiszen egész hétvégén otthon voltunk. Sőt, az interneten szörfözve az a benyomásunk támadhat, hogy aki nem hoz ki valami különlegeset és korszakalkotót ebből a helyzetből, az le van maradva.

Hogy mi a tanulság? Hogy ha valamikor, akkor most szinte kötelező letenni a tökéletességre való törekvésünket, és megtanulni „elég jó”-nak lenni. Elég jó szülőnek, elég jó társnak, elég jó háziasszonynak, és így tovább. Ennyi területen ugyanis nem lehet egyszerre megfelelni – legfeljebb csak valamelyes egyensúlyt teremteni közöttük.

Hogyan töltődsz?

A stressz, az aggodalom a korábbi sokszorosára nőtt, ugyanakkor a feltöltődési lehetőségeink meglehetősen hiányosak. Mi, nők különösen igényeljük az emberi kapcsolódást, a nagy, családi ebédeket, vagy azt, hogy beüljünk a barátnőinkkel egy kávéra beszélgetni. Sajnos most egyikre sincs mód. Épp ezért fontos, hogy otthon, akár egyedül is tudatosan odafigyeljünk rá, hogy minden napunkban legyen valami kis örömet okozó tevékenység. Egy kávé, egy telefonbeszélgetés a barátnőnkkel, vagy akár egy nagy, családi Skype-parti… csak egy kis kreativitás kell hozzá, hogy kitaláld, most épp mi esne a legjobban.

Nagy szükség van arra is, hogy a családtagjaink felé empátiával forduljunk, hiszen ebben a helyzetben mindenki feszültebb az átlagosnál. De az empátia legyen érvényes magunk felé is: ha nem söpörjük a szőnyeg alá, sőt, adott esetben megmutatni sem félünk az érzéseinket, mindenkinek sokkal könnyebb lesz átvészelni ezt az időszakot.

Vajon hogyan tehetjük könnyebbé saját magunk és az egész családunk számára a bizonytalan hónapokat?

Ebben segít nőnapi e-bookom, amelyben rengeteg hasznos tanácsot kaphatsz ahhoz, hogy könnyebben vészeld át a mostani válsághelyzetet.