Ha van valami, amiben minden külföldön élő magyar egyetért, akkor az az, hogy a külföldi élet sok tekintetben egyáltalán nem hasonlítható össze az otthonival. Elsőre talán nem is gondolnánk, de az egyik olyan terület, amelyik nagyon megváltozik, ha külföldre költözünk, az a párkapcsolatunk. Vajon miért? Hová tűnik a boldogság, és mit tehetünk érte?

Külföldre költözve az egész életmódunk átalakul, és a lehetőségeink is mások lesznek, mint otthon. Sokszor nehéz boldogulni. Szerencsére számos pozitív változásban is részünk van, új dolgokat tapasztalhatunk meg és fogadhatunk be, de a hatalmas váltás nehéz élethelyzetekeit is hozhat. Sokszor nem működnek azok a megoldások, amelyeket otthon, Magyarországon természetesek, szinte zsigerből jönnek. Valamiért mégis nehéz eltérni ezektől, új utakra lépni és újfajta megoldást találni a problémáinkra.


A párkapcsolatban is jöhetnek nehéz napok

Párkapcsolati terapeutaként kijelenthetem: a kapcsolatunk is olyan terület, amelyik sok esetben nagyon megsínyli a külföldre költözéssel járó változásokat. Nincsenek például a közelben a nagyszülők, hogy segítsenek nekünk vészhelyzetben, vagy akár csak néhány órára is átvegyék az unokákat, hogy mi nyugodtan élvezhessük a párunkkal töltött közös időnket. De gondolok itt akár a kiterjedtebb rokonságra, az unokatestvérekre is, akikkel otthon élve jobban ápolhatnánk a kapcsolatokat. Egyszerűen nincs olyan védőhálónk külföldön, mint otthon: nincsenek itt a barátok, iskolatársak, haverok, akikre bizonyos helyzetekben számíthatunk, illetve akikkel jól eltölthetnénk a szabadidőnket.

Van, ami MÁR nem működik, és van, ami MÉG nem
Külföldön más az életritmus és eltérőek a szokások, új a napi rutin. Tapasztalatom szerint főleg a kisgyermekes családok szenvedik meg azt, hogy apa sokat dolgozik, amíg anya otthon van a gyerekekkel. Azokban az országokban, ahol jellemzően egy keresőre van berendezkedve a társadalom, nagyon nehéz, és nem is éri meg feltétlenül két dolgozós családmodellben működni. Sokszor technikailag sem kivitelezhető, mert más a családtámogatási rendszer, az ovik nyitva tartása, az adózási rendszer, és sokba kerül az alternatív gyerekfelügyelet.

Vagyis az otthon megszokott megoldások, minták sokszor MÁR nem működnek, ugyanakkor MÉG nincsenek helyettük újak. Továbbá nehéz NŐNEK – FÉRFINAK lenni úgy, hogy nincs valódi segítség, minőségi pár-idő.

 Legyenek kicsik vagy nagyok a gyerekeink, sőt, élhetünk mi bárhol a világon – egy a biztos: a párkapcsolatot működtetni kell, energiát kell beletenni, mert az idő előrehaladtával belefásulhatunk, unalmassá válhat minden. Párterápiákban egyébként az egyik leggyakoribb célunk szokott lenni, hogy a megfáradt házasságokba életet leheljünk.

Hogyan tudjuk ezt megtenni?
Tudatosan odafigyelve. Ahogy az élet minden területén, úgy a párkapcsolatban is érvényes, hogy ami kezdetben jó megoldás, minta, működési mód, az az idő előrehaladtával már nem lesz az. Vagyis folyamatosan változtatni és változni kell.

Mindehhez hozzátesz az is, hogy külföldön extra módon szembesülhetünk a hozott párkapcsolati és szülői mintáinkkal. Különösen akkor, ha megtapasztalhatjuk, hogy nagyon nem működőképesek. Sokszor nem érjük, hogy miért nem működik a kommunikáció közöttünk, miért nem elég csak megbeszélni a dolgokat és változtatni. Eltávolodhatunk a másiktól és egyre reményvesztettebbnek élhetjük meg idegenben a helyzetünket.   

Az igazság az, hogy a legtöbb pár nagyon egymásra van utalva külföldön. Túl sok mindent várunk el a másiktól, túlságosan függünk egymástól. Ez pedig általánosságban nagyon megterheli a párkapcsolatot. Ha “be vagyunk zárva”, akkor egyszerűen a párunktól várjuk el a figyelmet, a szeretetet, a megerősítést, a támogatást – majdnem mindent! 

Sokszor látom, hogy a párkapcsolati konfliktusok melegágya az a rutin, az a nagy megterhelés, ami az életmódból, időbeosztásból fakad. Apa és anya üzemmódban működünk és várjuk, hogy majd egyszer csak lesz időnk nőként-férfiként kapcsolódni… pl. ha majd hazamegyünk a szünetben, akkor majd vigyáznak a nagyszülők a gyerekekre.
  
A kimerültség, a fásultság, és az, hogy vágyunk egy jó párkapcsolatra, de folyton csalódunk- kimeríthetnek bennünket. Napról napra szembesülünk azzal, hogy valami nem működik jól. Nincs izgalom, nem vagyunk szexik, nincsen meg az a valami, amire egy párkapcsolatban mindig is vágytunk. Még akkor sem, ha ez valamikor régen, a kapcsolatunk hajnalán még megvolt.  

Adott a kérdés: hogyan találhatom meg akkor a saját boldogságomat? 

Ezt árulom el a következő blogbejegyzésben. Addig kattints speciális, párkapcsolat-élénkítő Valentin-napi konzultációs ajánlatomra, hogy hatékonyan tehess a kapcsolat működéséért!