Februárban nem lehet nem észrevenni, hogy minden a kis piros és rózsaszín szivecskékről, a kis plüssfigurákról és a romantikus szerelemről és az ajándékozásról szól… 

 Lehet szeretni vagy nem szeretni, de tény, hogy a Valentin nap kifejezés (illetve a magyarosított Bálint nap) és a nyomában járó fogyasztói kultúra a kilencvenes évektől vált elterjedtté Magyarországon is. 

 Egyénként a Valentin nap sok évszázados hagyományokat maga mögött tudó ünnep: Szent Bálint (azaz Valentin vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje.

 Azonban a Valentin nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult; jelenleg világi “szerelmes-ünnepként” van számontartva. 

 Ekkor a szerelmesek egy része megajándékozza szerelmüket vagy szerelmes üzenettel kedveskedik választottjának.

 

 De miről árulkodik a szerelmi ajándék?

 

 Legfőképpen arról, hogy párkapcsolatunk mennyire fontos számukra. Oda akarunk és tudunk figyelni a társunkra?

 Soha nem feledem el a sokadjára megkapott unalmas, rutinszerűen megvásárolt ajándékot exeimtől. Kínos volt belátnom, hogy számos minden előrébb volt rangsorolva anno, mint a párkapcsolatunk…

 Azon túl, hogy jó esetben ez az ünnep a figyelemről, a kedveskedésről szól, a Valentin napi ajándék, program arról is beszél, hogy társunkat mennyire tekintjük és ismerjük el férfinek/ nőnek. Hogyan is vagyunk társunkkal intim téren, azzal az emberrel, akivel intim testi és lelki kapcsolatot ápolunk?

 Amikor a Valentin nap rosszul érint

 

 Sok oka lehet annak, ha valakit irritál a sok szivecske, a rengeteg ajánlat és a felfújt romantika. Sokan érvelnek ugyanis úgy, hogy furcsa ez a szeretni, szerelmesnek lenni 

1 napig történet.

 Igen, azt gondolom, hogy mindenben van igazság, mindenkinek igaza van. 

 

 De mi is számít igazán?

 

 Valentin nap ide vagy oda – az számít igazán, hogy mi magunk hogyan éljük meg e nap üzenetét. Ha nem is február 14-én, de az egész év során..  Sőt, akkor már tegyük mérlegre párkapcsolatunkat:

 

 ♡ miből érezzük, hogy fontosak vagyunk, szeret a párunk?

 ♡ figyelembe veszi-e partnerünk vágyainkat, kérésünket?

 ♡ összességében: testileg-lelkileg boldogok vagyunk vele vagy bizony nagyon nem vagyunk kibékülve a helyzetünkkel?

 

 A hozzám fordulók jelentős része valamilyen párkapcsolati problémával keres fel. Egyre gyakoribb, hogy együttműködés híján csak az egyik fél kér tőlem segítséget.

 Szerencsére nagyon jól lehet dolgozni egyénileg is a párkapcsolatért, hiszen ha mi magunk végiggondoljuk a szerepünket, saját részünket a kapcsolatunkban, akkor jó eséllyel változtathatunk is azáltal, hogy mi magunk változunk.

 Sokszor kiderül, hogy például a családdá alakulással szükséges a pár életében tudatosan kialakítani új szokásokat, beiktatni tudatosan a párkapcsolati időt és sokszor az is sokat segít, ha egyedül, illetve közösen is végiggondolják a felek, hol is tart egyáltalán a párkapcsolatuk. 

 A kommunikáció jelentőségét pedig azt gondolom, hogy nem kell bizonygatnom

 Nagyon fontos az, hogy nyíltan ki tudják fejezni a felek, hogy mit várnak el a társuktól, és kérdezzék meg ők maguk is, hogyan látja őket a párjuk, mi az, amiben jó volna változniuk ahhoz, hogy harmonikusabb párkapcsolatban élhessenek.

 Szerencsére ezekben lehet fejlődni és változni, változtatni…

Kategória: párkapcsolat