Azt gondolom, hogy egyetérthetünk abban, hogy nagyon MÁS külföldön élni sok tekintetben: ami Magyarországon működik és természetes, az sok esetben külföldön élve egyáltalán nem jöhet számításba mint megoldási mód.

  Az életmódunk, a lehetőségeink külföldön nagyon eltérőek lehetnek az otthonihoz képest és ezért sokszor nagyon nehéz boldogulni. Számos pozitív dolgot tapasztalhatunk meg és fogadhatunk be szerencsére, ugyanakkor ott lehet a másik, zavaró oldal is: a különféle problémák és nehéz élethelyzetek kezelésének nehézsége.

Jellemzően amit megtennénk zsigerből bizonyos helyzetekben – az sokszor nem működik valamilyen oknál fogva külföldön.. Valamiért nehéz új utakra lépni, újfajta megoldást találni az aktuális problémánkra.

Hogy mire gondolok?

  A párkapcsolatoknál maradva arra gondolok, hogy például nincsenek a közelben a nagyszülők, hogy segítsenek nekünk vészhelyzetben vagy hogy átvegyék az unokákat – akár órákra is – hogy mi nyugodtan élvezhessük a párunkkal töltött közös időnket.

  De gondolok akár itt az unokatestvérekre, a kiterjedtebb rokonságra is – akikkel otthon élve jobban ápolhatnánk a kapcsolatokat. Egyszerűen nincs olyan védőhálónk külföldön: barátok, iskolatársak, haverok, akikre számíthatnánk adott esetben, illetve jól eltölthetnénk a szabadidőnket.

Mi szokott még lenni a gond?

  Más az életritmus és eltérőek a szokások – a napi rutin. Főleg kisgyermekes családok szenvedik meg tapasztalatom szerint azt, hogy apa sokat dolgozik amíg anya otthon van a gyerekekkel. Azokban az országokban, ahol jellemzően egy keresőre van berendezkedve a társadalom, nagyon nehéz és nem is éri meg feltétlenül két dolgozós családmodellben működni. Technikailag sem kivitelezhető sokszor, mert más a családtámogatási rendszer, az ovik nyitvatartása, az adózási rendszer és sokba kerül az alternatív gyerekfelvigyázás.

Azt tapasztalom összefoglalóan, hogy sokszor MÁR nem működnek az otthon megszokott megoldások, minták a felmerülő problémák esetében, ugyanakkor MÉG nincsenek helyettük újak. Továbbá nehéz NŐNEK – FÉRFINAK lenni úgy, hogy nincs valódi segítség, minőségi páridő..

 Legyenek kicsik vagy nagyok a gyerekeink, sőt, élhetünk mi bárhol a világon – egy a biztos, hogy a párkapcsolatot működtetni szükséges, energiát beletenni, mert az idő előrehaladtával belefásulhatunk, unalmassá válhat minden. Párterápiákban egyébként az egyik leggyakoribb célunk szokott lenni a megfáradt házasságokba életet lehelni…

Hogy hogyan?

Tudatosan odafigyelve. Itt is érvényes az, hogy ami kezdetben jó megoldás, minta, működési mód lehetett a párkapcsolatunkban, az az idő előrehaladtával már nem lesz az. 

  Külföldön extra módon szembesülhetünk a hozott párkapcsolati és szülői mintáinkkal olyan formában, hogy megtapasztalhatjuk, hogy nagyon nem működőképesek. 

Sokszor nem érjük, hogy miért nem működik a kommunikáció közöttünk, miért nem elég csak megbeszélni a dolgokat és változtatni. Eltávolodhatunk a másiktól és egyre reményvesztettebbnek élhetjük meg idegenben a helyzetünket.   

Az igazság az, hogy nagyon egymásra van utalva a legtöbb pár külföldön! Túl sok mindent várunk el a másiktól, túlságosan függünk egymástól! Általánosságban: nagyon megterheltek ezek a párkapcsolatok! 

Ha “be vagyunk zárva” – a párunktól várjuk el a figyelmet, a szeretetet, a megerősítést, a támogatást – majdnem mindent! 

Sokszor látom, hogy a párkapcsolati konflikusok melegágya az a rutin, a nagy megtehelés, ami az életmódból, időbeosztásból fakad. Apa és anya üzemmódban működünk és várjuk, hogy majd egyszer csak lesz időnk nőként-férfiként kapcsolódni… pl..ha majd hazamegyünk szünetben, akkor majd vigyáznak a nagyszülők a gyerekekre…

A kimerültség, a fásultság és az, hogy vágyunk egy jó párkapcsolatra, de folyton csalódunk- kimeríthetnek bennünket. Észleljük, szembesülünk azzal, hogy nem működünk jól valahogyan. Nincs izgalom, nem vagyunk szexik, nincsen meg az a valami – amire mindig is vágytunk egy párkapcsolatban…

Adott a kérdés: hogyan találhatom meg akkor a saját boldogságomat? 

  A kérdésre kérdéssel felelek: van-e elegendő szabadidőd és olyan tevékenységed, hobbid, ami energizál és igazán feltölt? 

Ha van, ha már megtaláltad, akkor nagyon jó! Ha még nem, akkor dolgod van ezzel! 

Tovább megyek…

Tudod-e, hogy mihez kezdessz magaddal hosszútávon? Mivel szeretnél foglalkozni? 

Párkapcsolatodért sokat tehetsz akkor, ha magaddal kiemelten foglalkozol. Ha megtanulod boldoggá tenni önmagadat. Ugyanakkor igen, jogos az a vágy, hogy jól működjön a párkapcsolatod és a másik elismerjen, szeressen, támogasson az utadon… 

De miért olyan nehéz változtani?

  Sok minden állhat a változás útjába. 

Legfőképpen az a hiedelem, hogy ha én jobban igyekszem a párkapcsolatomban, többet adok, akkor  az viszonzásra kerül. 

Ez nem szokott bejönni. Sem az ellentéte, vagyis a folyamatos viták, veszekedések és a kísérlet a partner megváltoztatására. 

De akkor mi a megoldás?

Sokszor maguk a viták, veszekedések is előre bejósolható koreográfiák mentén történnek; szinte ugyanazok a szavak, kifejezések szoktak elhangozni és a viták is ugyanolyan módon szoktak záródni. 

Egyrészt ezekben lehet változást eszközölni, hogymás legyen a kimenet. Másrészt mindezek a viták a jéghegy csúcsai; sokkal fontosabb mindazt feltárni ami a mélyben van és mozgatja mindezeket.

Rengeteg oka lehet természetesen, ugyanakkor az eredeti családból hozott minták vizsgálatával rengeteg minden megértésre kerül.

Fontos, hogy ne csak a felszínen kapirgáljunk, azaz technikai megoldásokat keressünk például az intimitási vagy kommunikációs gondjainkra, hanem merüljünk kicsit alább: nézzük meg, hogy a tünetek mögött mik rejtőznek?

 A hozott szülői minták vagy hogy mi jelenleg hogyan reagálunk – gyakran a múltnak szólnak, azaz a gyermek születésével aktiválódhatnak azok a hiedelmek, elvárások, szerepekhez kapcsolódó gondolatok, érzések és viselkedések, melyek maladatpívok, nem visznek előre minket a jelenben.

Külföldön gyakran látom, hogy az “out of box” lehetőségek számbavétele hoz megoldást, azaz olyan alternatívák keresése, amelyekre nem gondolunk elsőre vagy rögtön kizártunk annak idegensége miatt.  

Összefoglalva: sokat tehetsz a párkapcsolatodért, ha jobban megvizsgálod az abban betöltött szerepeidet és megtanulod az önérdekérvényesítés művészetét. Ezzel párhuzamosan sokat segíthet az az önismereti munka, melynek eredményeképpen felfedezed és ismételten felépíted önmagadat (sokszor a semmiből), a karrieredet és megtalálod a boldogságodat, a helyedet külföldön.

Az alábbi gombra kattintva a külföldi magyaroknak, külföldön élő anyukáknak szóló ajánlatok érhetők el.